Marketing και Φωτογραφία, μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούνε

Marketing και Φωτογραφία, είναι δύο θέματα που όταν πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων, η κουβέντα ανάβει. Πολλοί υποστηρίζουν πως η τέχνη της φωτογραφίας χάνει τον αρχικό της σκοπό μέσα στο χώρο του marketing. Και άλλοι τόσοι θεωρούν πως η φωτογραφία εξελίσσεται χάρη στις απαιτήσεις του marketing. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση και πάντα καθορίζεται από τον σκοπό και την χρήση της κάθε φωτογραφίας.

Είναι σίγουρο πως το έχετε διαπιστώσει και εσείς: ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο οπτικά ερεθίσματα. Η καθημερινότητα μας κατακλύζεται από εικόνες παντού γύρω μας, είτε είναι στις ειδήσεις, είτε στις διαφημίσεις, είτε στα περιοδικά, είτε στα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε στα websites και στα eshops.

Marketing και Φωτογραφία προχωράνε μαζί

Η φωτογραφία ήταν πάντα μέρος της αφήγησης των ιστοριών που μας συγκινούν και τραβούν την προσοχή μας. Για αυτό θεωρείται ένα ισχυρό εργαλείο στην φαρέτρα του marketing, στο σύνολο των ενεργείων για την αναγνώριση της αξίας των brands. Αν το καλοσκεφτείτε, οι φωτογραφίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οπτική μας για το πώς βλέπουμε τον κόσμο.

Ποια είναι η σχέση του Marketing με την Φωτογραφία;

Marketing και Φωτογραφία προχωράνε και εξελίσσονται μαζί, από την πρώτη στιγμή που αυτοί οι δύο κόσμοι συναντήθηκαν, ειδικά στο χώρο του εμπορίου.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν αναγνωρίσιμες βασιζόμενες στην εικόνα και το αφήγημα γύρω από το brand τους. Η φωτογραφία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του marketing και του brand building σε όλη αυτή την σύνθετη διαδικασία επικοινωνίας. Ειδικά η storytelling photography ενδυναμώνει την αναγνώριση ενός brand πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο.

Επιλέγοντας έναν επαγγελματία φωτογράφο με ειδίκευση στην δημιουργία lifestyle photography, για την προβολή του brand σας, εξασφαλίζετε την άμεση αναγνωρισημότητα των πλεονεκτημάτων των δικών σας προϊόντων. Και αυτό το αντιλαμβάνεστε από την πρώτη στιγμή καθώς ο επαγγελματίας φωτογράφος δεν θα αρκεστεί σε ένα σύντομο briefing αλλά θα σας αφιερώσει χρόνο για να συζητήσει μαζί σας, κάνοντας πολλές και διαφορετικές ερωτήσεις.

 

Branded Φωτογραφίες ή Φωτογραφίες Στοκ;

Ας δούμε βήμα βήμα, πως η απόφαση να έχετε στο οπτικό περιεχόμενο της εταιρείας σας, μόνο δικές σας branded φωτογραφίες, μπορεί να κάνει την επιχείρησή σας να ξεχωρίσει. Και μάλιστα πολύ πιο άμεσα από ότι περιμένατε!

Εχετε παρατηρήσει τι σας κάνει να σταματάτε όταν καταναλώνετε περιεχόμενο στο Facebook ή στο Instagram? Τι σας τραβάει την προσοχή και σταμάτατε το scrolling πάνω στην οθόνη;

Μια φωτογραφία. Μια εικόνα που δεν έχετε ξαναδεί. Είναι μοναδικό και πρωτότυπο περιεχόμενο. Αυτό τραβάει την προσοχή του ματιού και κάνει πιο ελκυστικό το περιεχόμενο που προβάλλει. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ανταποκρίνεται στα οπτικά ερεθίσματα. Είναι φυσική συνέπεια να μας τραβάει την προσοχή μια όμορφη φωτογραφία που μας ξυπνά συναισθήματα και μας αγγίζει. Μας παρακινεί να διαβάσουμε το συνοδευτικό κείμενο και μετά να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες για το account που μοιράστηκε τις φωτογραφίες που μας ενέπνευσαν. Αυτή ακριβώς την αλληλουχία αντιδράσεων μπορεί να εξασφαλίσει το φωτογραφικό περιεχόμενο που παράγει μόνο ο επαγγελματίας φωτογράφος.

Οι φωτογραφίες στοκ που μοιάζουν με εκατομύρια άλλες σχεδόν ίδιες εικόνες μέσα στο online επιχειρείν χάνουν στον αγώνα από τις φωτογραφίες που έχουν δημιουργηθεί ειδικά και μόνο για ένα Brand. Αυτή η προσέγγιση που εξυμνεί την μοναδικότητα, περνάει ένα ξεκάθαρο μύνημα στον τελικό πελάτη: σου αξίζει να έχεις κάτι τόσο μοναδικό γιατί εσύ είσαι μοναδικός και πολύτιμος.

Τα κύματα του θαυμασμού μπροστά σε μια φωτογραφία (branded) που τραβήχτηκε μόνο για το δικό σας προϊόν θα καταλήξουν και στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Ο θαυμασμός και η αίσθηση της μοναδικότητας μετατρέπονται πιο εύκολα σε πωλήσεις. Τι άλλο μπορεί να ζητά ένας επιχειρηματίας πέρα από την αύξηση των πωλήσεων;

 

Marketing και Φωτογραφία για δυνατό Branding

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος marketer για να καταλάβει πως οι εξαιρετικές εικόνες χτίζουν το δυνατό branding. Η φωτογραφία παρουσιάζει το κύριο μήνυμα του brand σας, πριν ακόμα οι πελάτες ανοίξουν την πόρτα του μαγαζιού σας. Η εικόνα χτίζει τα θεμέλια ώστε οι πελάτες να ξεχωρίζουν τα δικά σας προϊόντα ή υπηρεσίες.

Συνήθως οι άνθρωποι δεν θέλουν να τους λένε γιατί πρέπει να επιλέξουν την εταιρεία σας έναντι άλλης. Θέλουν να το δουν μόνοι τους. Ενώ υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμοι ιστότοποι φωτογραφιών στοκ, αυτές οι εικόνες θα είναι περιορισμένες στο πόσο καλά μπορούν να πουν την δική σας μοναδική ιστορία. Εάν θέλετε να προσελκύσετε την προσοχή πάνω στο brand σας, πρέπει να έχετε μια εμπνευσμένη πρώτη εντύπωση μέσω της εξαιρετικής φωτογραφίας. Μόνο έτσι θα έχετε πραγματικά ένα πολύ δυνατό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με σκοπό να αυξήσετε τις πωλήσεις σας.

 

Ετοιμαστείτε για το Metaverse Ecommerce

Εχοντας μπροστά μας ένα ψηφιακό περιβάλλον που η επικοινωνία βασίζεται στα social media και οι πωλήσεις στο ecommerce είναι βέβαιο πως η ποιότητα της εικόνας κάνει την διαφορά στην βιωσιμότητα των ηλεκτρονικών επιχειρήσεων. Σύντομα θα βιώσουμε τις ανακατατάξεις που έρχονται με την έναρξη του Metaverse Ecommerce και του Web3. Ηδη βλέπουμε πως όλες οι πλατφόρμες στηρίζονται στην φωτογραφία και ανταμείβουν τα brands που παράγουν μοναδικό περιεχόμενο εικόνας.

Μετά τις σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Αθήνα και την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών μου σπουδών (MBA) στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, δούλεψα περίπου μία δεκαετία σε τμήμα marketing μεγάλων εταιρειών. Το πέρασμά μου από το Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Λονδίνου (στο London College of Communication), με βοήθησε να εξερευνήσω ένα διαφορετικό κόσμο δημιουργίας. Ο συνδυασμός των δύο με έκαναν να κατανοήσω καλύτερα τις ανάγκες της κάθε διαφημιστικής φωτογράφισης και να τις μεταφράσω μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, κυριαρχημένο από τα Social Media, το Ecommerce και του digital branding.

Ελάτε να συζητήσουμε για το δικό σας digital content. 

 

Το άρθρο γράφτηκε σε συνεργασία με την Αρετή Βάσσου, ιδρύτρια του IDEADECO SEO Copywriting Agency

Μας τίμησαν με την αναδημοσίευση του άρθρου το Digital Giraffes και το Αθήνεα.

 

What's the article about

Share it
Blog Posts
@monikakritikou

Ask for quote

Θα χαρώ να συζητήσουμε για την εικόνα που επιθυμείτε να προβάλλετε για την επιχείρησή σας
Project: