Το Φως στη Φωτογραφία Πορτρέτου

Η φωτογραφία πορτρέτου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη φωτογραφίας, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Οι επαγγελματίες φωτογράφοι πορτρέτων είναι σε θέση να απαθανατίσουν την προσωπικότητα και τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους, καθώς και την εσωτερική ψυχική κατάσταση που διαδραματίζεται κάτω από την πρώτη ανάγνωση της εικόνας.

Φωτογραφία Πορτρέτου

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η εξαιρετική φωτογραφία πορτρέτου είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της σωστής τεχνικής με την έκφραση ενός καλλιτέχνη και της επικοινωνίας με το πρόσωπο που φωτογραφίζεται. Ο φωτογράφος γίνεται το μέσο που αποτυπώνει τον ψυχισμό και τις πιο κρυφές αποχρώσεις ενός ανθρώπου.

Το Φως στην Φωτογραφία Πορτρέτου Μόνικα Κρητικού

 

Η Στιγμή και το Φως στην Φωτογραφία Πορτρέτου

Η δημιουργία ενός φωτογραφικού πορτρέτου ξεκινά από την στιγμή που θα γίνει η πρώτη συζήτηση με τον άνθρωπο που θα αποθανατίσουμε με την φωτογραφική μας κάμερα. Οι πρώτες ερωτήσεις και το σπάσιμο του πάγου θα βάλουν τις βάσεις για το κλίμα και την φωτογραφική προσέγγιση. Ας μην ξεχνάμε οτι η κάμερα αποτυπώνει και την σχέση που εμείς έχουμε δημιουργήσει με το άνθρωπο απέναντι από την κάμερα μας.

Στην φωτογραφία πορτρέτου το κάθε πρόσωπο είναι ένας διαφορετικός γαλαξίας που κουβαλά τους δικούς του κανόνες.

Αν εμείς δεν χαλαρώσουμε τον φωτογραφιζόμενο και δεν τον καθοδηγήσουμε προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε θα είναι καθαρά δική μας ευθύνη αν οι τελικές εικόνες είναι στεγνές και παγωμένες. Η αλήθεια είναι πως αρχικά δημιουργούμε πορτρέτα επειδή θέλουμε να αναδείξουμε μια συγκεκριμένη πλευρά ενός ατόμου. Δηλαδή θέλουμε να φέρουμε στο φως αυτό που υπόλοιποι δεν μπορούν να δουν εύκολα για ένα άτομο.

Η φωτογραφική κάμερα έχει την ικανότητα να κρατάει καθαρά την σύνδεση μεταξύ στιγμής, φωτός και χρόνου, έστω και για μια φευγαλέα στιγμή. Και κάπως έτσι βλέπουμε οτι μια φωτογραφική στιγμή μπορεί να σταθεί ως φάρος αναμνήσεων για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Το Φως στην Φωτογραφία Πορτρέτου Μόνικα Κρητικού

 

Φωτογραφία Μόδας ή Πορτρέτου;

Εδώ αξίζει να τονίσω πως η φωτογραφία μόδας δεν είναι φωτογραφία πορτρέτου γιατί απλά είναι άλλος ο αντικειμενικός στόχος. Όταν μια φωτογραφία εστιάζει στην ανάδειξη του μακιγιάζ, των μαλλιών, των ρούχων, των κοσμημάτων, του κορμιού ή κάτι άλλου πέρα από την προσωπικότητα και τον ψυχισμό του ανθρώπου τότε μιλάμε για φωτογραφία μόδας. Το πορτρέτο εστιάζει στην ανείπωτη και άυλη διάσταση ενός προσώπου, μέσα από τις εκφράσεις και το γνωστικό επικοινωνιακό ρεπερτόριο του κάθε ανθρώπου, κάτω από το πρίσμα της έκθεσης στο φως.

Αυτός είναι ο λόγος που τα πετυχημένα πορτρέτα ξυπνούν την περιέργεια του θεατή και τον καλούν να ενσκύψει πάνω στην εικόνα, για να εμβαθύνει στο πρόσωπο που βλέπει. Δεν είναι θέμα εξοπλισμού ή μηχανών ή ακόμα και ακριβών σκηνικών αλλά είναι ζήτημα τεχνικής και βαθιάς ενσυναίσθησης. Στην φωτογραφία πορτρέτου βλέπουμε τον φωτογράφο να εκτίθεται περισσότερο από τον φωτογραφιζόμενο καθώς είναι οι δικές του επιλογές προσέγγισης που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια είχα την χαρά να κολυμπήσω στα βαθιά νερά της φωτογραφίας πορτρέτου μέσα από τις συνεργασίες μου με περιοδικά, με ιδιώτες αλλά και με εταιρείες. Αυτό που έμαθα είναι πως το κάθε κλικ είναι ένας διαφορετικός κόσμος και κάθε πρόσωπο είναι ένας διαφορετικός γαλαξίας που κουβαλά τους δικούς του κανόνες. Η φωτογραφία πορτρέτου καλείται να αποδώσει την προσωπικότητα του εικονιζόμενου. Είτε πρόκειται για business, ομαδικά ή άλλου τύπου πορτρέτα, η κάθε λήψη πρέπει να γίνεται έχοντας ως επίκεντρο το personal branding.

Ενδεικτικές επιλογές για διαφορετικές χρήσεις των φωτογραφικών πορτρέτων:

What's the article about

Share it
Blog Posts
@monikakritikou

Ask for quote

Θα χαρώ να συζητήσουμε για την εικόνα που επιθυμείτε να προβάλλετε για την επιχείρησή σας
Project: