Μια διαφορετική Πασχαλιά

Πάσχα 2020

Το Πάσχα του 2020 θα το θυμόμαστε για πολλά χρόνια. Θα γραφτεί στα κιτάπια της ιστορίας και όταν η κανονικότητα θα έχει πάρει το δρόμο της, δε θα είναι το ίδιο. Οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές, ο τρόπος που λειτουργούμε κοινωνικά, επαγγελματικά, οι συνήθειές μας θα τροποποιηθούν στα νέα δεδομένα.
Ακούω ότι ένα Πάσχα σαν κι αυτό είναι δύσκολο. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να γιορτάζουμε μακρυά από φίλους και αγαπημένα πρόσωπα και να μην μπορούμε να εκφράσουμε τη χαρά μας με τις ανθρώπινες συνήθειες που μαρτυράν την αγάπη, τη χαρά και τη ζωή: τις αγκαλιές και τα φιλιά.
Ίσως όμως να είναι καλύτερα που αυτή η κατάσταση συμβαίνει Πάσχα: από πού θα μπορούσαμε να αντλήσουμε ισχυρότερο κίνητρο δύναμης αν όχι από τη μεγαλύτερη χριστιανική γιορτή, τη γιορτή που συμβολίζει τη νίκη της ζωής;
Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Όμως η Αγάπη είναι εδώ και είναι δυνατή.

Ανοιξιάτικα πασχαλινά αυγά

Η συνήθεια της Πασχαλιάς θέλει τα αυγά σε κάθε σπίτι να είναι βαμμένα κόκκινα, οι εξηγήσεις και οι συμβολισμοί πίσω από αυτό πολλοί. Σε άλλες χώρες, καθώς το Πάσχα είναι την Άνοιξη, τα αυγά παίρνουν λογής λογής χρώματα. Ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα χαρίζονταν ως δώρα σε εαρινές γιορτές. Φέτος λοιπόν, που κάθε σπίτι έχει περισσότερο χρόνο για μαγειρική και πειραματισμούς, το βάψιμο των αυγών έγινε ένας τρόπος δημιουργικής απασχόλησης. Τα αποτελέσματα ποικίλα και αμέτρητα!
Κάποιοι χρησιμοποιώντας τις βαφές του εμπορίου και άλλοι πιο φυσικούς τρόπους βαφής: με παντζάρια, φλούδες κρεμμυδιού, κουρκουμά, κόκκινο λάχανο κλπ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, αποφάσισα να βάψω κι εγώ λίγα αυγά “για το καλό” όπως λένε. Σε χρώμα γαλάζιο, επειδή φέτος τα όνειρά μας είναι γαλάζια…
Γαλάζιος ο ουρανός που θέλουμε να απολαύσουμε, γαλάζια η θάλασσα που μας λείπει…
“Αν η αγάπη είχε χρώμα θα βυθιζότανε στο μπλε…” όπως λέει και το τραγούδι…

Τρόπος βαφής αυγών με φυσικό τρόπο

Εύκολος και φυσικός τρόπος με ένα twist για πιο δημιουργικό αποτέλεσμα:
Κόβουμε μισό κόκκινο λάχανο και το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό ώστε να το σκεπάσει και σιγοβράζουμε για μισή ώρα. Έπειτα στραγγίζουμε και όσο είναι ακόμα ζεστό το υγρό προσθέτουμε 2-3 κουταλιές τη σούπας αλάτι και 2-3 ξύδι λευκό. Το αφήνουμε να κρυώσει . Στο μεταξύ βράζουμε λευκά αυγά. Διαλέγουμε λευκά αυγά για καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς στα καφέ το αποτέλεσμα δε θα είναι το ίδιο και μπορεί να μη “κάτσει” η φυσική βαφή καλά.
Σε γυάλινο βάζο τοποθετούμε τα κρύα λευκά βρασμένα αυγά και προσθέτουμε το κρύο υγρό ώστε να τα σκεπάσει . Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο υγρό αρκετές φορές . Όσο περισσότερο αφήσουμε τα αυγά στο υγρό, τόσο πιο έντονο γίνεται το χρώμα. Τα αυγά των φωτογραφιών έμειναν στο υγρό για περίπου μία ώρα. Όταν είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, αφαιρούμε τα αυγά από το υγρό και τα αφήνουμε σε πιάτο να στεγνώσουν.
Για εφέ ακουαρέλας: παίρνουμε ένα καθαρό βαμβακερό πανάκι, το τσαλακώνουμε στην άκρη και αλείφουμε στο βούτυρο. Ταμπονάρουμε μέρη του αυγού και μετά τοποθετούμε το αυγό στο υγρό. Όπου έχει βούτυρο δεν περνάει η βαφή.

Καλό Πάσχα, με υγεία και αγάπη!
Η επόμενη μέρα θα έρθει και θα είμαστε δυνατότεροι και καλύτεροι!

 

 

 

 

What's the article about

Share it
Blog Posts
@monikakritikou

Ask for quote

Θα χαρώ να συζητήσουμε για την εικόνα που επιθυμείτε να προβάλλετε για την επιχείρησή σας
Project: